• ../img/hotelimg/zab/tjulenovo/pic01.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/tjulenovo/pic02.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/tjulenovo/pic03.jpg

Местоположение - кликнете върху картата:

Тюленово

Tюленово е село в Североизточна България, намиращо се на пътя Каварна - Шабла, на около 60 км от Варна. До там се стига само с личен автомобил или на стоп по път Е 87 в посока североизток от Каварна, тъй като не минават междуградски автобуси.

Известно някога като Калъч кьой „село на сърпа”, през 1942 г. селото е получило днешното си име, заради колониите тюлени, живеещи по скалите му. Историята на тюленообитателството разказва, че този вид е вирял на Кримския полуостров и около 1840 г. идва по нашето Черноморие, където съчетанието от прибой, пещери, ниски скали и ветрове край Тюленово прави мястото подходящо за населяване.

Според местна легенда румънската кралица Мария, получила за подарък двойка тюлени, които първоначално живеели в заградена територия на бреговете на Балчик. Когато тя решава да ги пусне, те се адаптират и създават потомство край Тюленово.

Изчезването на тюлените се дължи на човешката намеса (на близо се намират военен полигон край фара на Шабла и каменна кариера), промяната в климата, намаляващото количество риби. През 1978 г. по време на подводна експедиция на германци в Тюленова пещера са открити останки от тюлен-монах. В днешно време тюлените са напълно изчезнали, но пък делфини могат често да бъдат видяни. Тюленова пещера е най-дългата подводна пещера по българското черноморие с дължина 107 м. До нея може да се стигне само по вода и в тихо време.

Тюленово е известно с уникалния си скалист, суров и див морски бряг, осеян с пещери, чист въздух, прозрачна морска вода и неповторима природа. Околността предлага пълноценна почивка, морски риболов, подводно гмуркане, скално катерене, пещерни обиколки под водата. Тук каменистият морски бряг достига 30 м и очарова с причудливите си форми във всички отенъци на червеното. Интересни образувания са Скалния мост и до него намиращата се в морето интересна скала, известна като Самотника.

Атрактично място за посещение около Тюленово са разположените на юг от селото Скални манастири. По метална стълба се слиза в комплекс пещерни жилища, по чиито стени има изобразени кръстове, кораби, кръгове. В близост има и залив с мегалити, изсечени в камъните – слънца с над метър в диаметър.

В центъра на селото е издигнат Паметник на нефта. В Тюленово на 31.05.1951 г. е открито първото нефтено находище в България. При сондирането се вади и лековита сярна минерална вода, която е полезна за невралгии и бъбречни заболявания. Паметникът е построен на мястото на сондаж № 25 - първия газонефтен фонтан в България. Близо до Тюленово има стар паметник в памет на загиналите съветски летци през II световна война.

В Тюленово пясъчна плажна ивица няма. Такава може да откриете на север близо до Шабла.

В Тюленово може да се отседне в квартири, които се предлагат в почти всяка втора къща. Вариант за отсядане е и палатков лагер върху скалистия бряг, в Голямата или в Малката пещера, намиращи се преди селото.

Споделете с ваши приятели в социалните мрежи: