• ../img/hotelimg/zab/shabla/pic01.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/shabla/pic02.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/shabla/pic03.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/shabla/pic04.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/shabla/pic05.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/shabla/pic06.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/shabla/pic07.jpg

Местоположение - кликнете върху картата:

Шабла

Нос Шабла е най-източната точка на Еврропейския съюз, а градът е най-северният български черноморски град, намиращ се на 25 км североизточно от Каварна и на около 25 км от границата с Румъния. Градът се обслужва от редовни автобусни линии, свързващи го с Балчик, Добрич, Варна, София. Автогарата се намира в центъра на града на адрес: ул. Средна гора 4.

На територията на Шабла в миналото е съществувало древно тракийско селище от VI- V век пр. н. е, а по-късно и римския град Кария, процъфтяващ и през ранното византийско време. Природните забележителности, както и богатото културно-историческо наследство на града са предпоставка за развитие на познавателния и културно-исторически туризъм. Градът е и едно от спокойните места за семейна почивка край морето. Бреговата ивица съчетава плажове на север и скални образувания на юг. Местността също е предпочитана дестинация за подводен туризъм, тъй като в морето има множество потънали морски съдове и подводници от Втората световна война.

На територията на Шабла се намира най-старият морски фар на Балканския полуостров (150 години) и най-високият у нас - 32 м, влязъл в експоатация на 15 юли 1857 г. Шабленският фар представлява умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят - Александрийския фар. Разстоянието от брега до фара е 13 м, а неговата светлина се вижда от 17 морски мили. Около фара е израстнало рибарското селище Кария. От тук до Тюленово има множество сондажи на нефт, от които тече топла минерална вода с високо съдържание на сяра.

На 3 км от Шабла се намират крайбрежните езера - Шабленското и Езерецко, свързани помежду си с изкуствен канал. Голяма част от Езерото е в границите на правителствената резиденция Шабла. Местността е обявена за защитена и предлага непокътнато разнообразие от животински, морски и растителни видове. Езерото е на основния път на миграция на прелетните птици Via Pontica. Тук могат да се наблюдават много застрашени видове, като над 70 вида са вписани в Червената книга на България.

На около 5 км от Шабла в посока фарът се намират Шабленската тузла, известна с лечебната си „кал” и къмпинг „Добруджа”, разположен в тополова гора на 50 м от плажа.

Възможност за екскурзии:

На 18 км северно от Шабла се намира Дуранкулак. На юг по пътя за Каварна могат да бъдат посетени Тюленово, Камен бряг и националния археологически резерват Яйлата, както и нос Калиакра.

Споделете с ваши приятели в социалните мрежи: