• ../img/hotelimg/zab/kavarna/pic01.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/kavarna/pic02.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/kavarna/pic03.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/kavarna/pic04.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/kavarna/pic05.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/kavarna/pic06.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/kavarna/pic07.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/kavarna/pic08.jpg

Местоположение - кликнете върху картата:

Каварна

Каварна е град в Североизточна България, разположен на 49 км от областния център Добрич и 64 км от Варна на главен път Е87. Градът се намира в залив, заобиколен от варовикови скали. Тук през V век пр.н.е. гръцки колонисти основават колонията Бизоне, разположена на платото на нос Чиракман.

Каварна се утвърди като културен център и е известна с големия брой рок концерти, които събират хиляди фенове в красивия залив. Известен като „рок-столицата” на България, градът разполага с малко яхтено пристанище, риболовна база, просторен плаж и курортен комплекс.

В града може да бъде посетен Историческия музей, в който са изложени антични, византийски, венециански и западноевропейски съкровища. Намира се на ул. „Черноморска” 1Б до реставрираната стара турска баня, превърната в морски музей, и старата чешма. Морският музей представя експозицията „Добруджа и морето”. До него се намира Мемориал на руските воини „Костница”.

Етнографският музей се намира на ул. „Сава Ганчев” 16 в красива стара реставрирана къща. Тук може да се добие представа за градския бит на средно заможно семейство от края на XIX в.

Културните обекти работят от 1 април до 15 октомври без почивен ден от от 08.00 ч. до 18.00 ч., а от 15 октомври до 31 март-само в делничните дни от 08.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 17.00 ч.

Художенствената галерия „Христо Градечлиев” се намира на ул. „Ахелой” 1 и разполага с близо 1000 творби. Художествената галерия организира „Пленер на рисунката”, Пленер „Море и вятър” в с. Камен бряг и Пленер „Русалка”. Галерията е с работно време от 08.00 до 12.00 ч. и от 13.00 до 17.00 ч. в делничните дни.

Важна роля като образователни и културни средища по време на турското робство и след Освобождението са имали двата храма – „Свети Георги”, построена през 1836 г.. и „Успение на Света Богородица” – през 1860 г.

Южно от брега до морето се издига труднодостъпния нос Чиракман, на чието равно плато са запазени развалините на крепостни стени, църкви, некрополи. На територията на общината се провеждат множествво мащабни археологически разкопки – на нос Чиракман, нос Калиакра, националния археологически резерват „Яйлата”, както и на римското селище „Тимум” в залива „Дълбока”.

Споделете с ваши приятели в социалните мрежи: