• ../img/hotelimg/zab/durankulak/pic01.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/durankulak/pic02.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/durankulak/pic03.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/durankulak/pic04.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/durankulak/pic05.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/durankulak/pic06.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/durankulak/pic07.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/durankulak/pic08.jpg

  • ../img/hotelimg/zab/durankulak/pic09.jpg

Местоположение - кликнете върху картата:

Дуранкулак

Дуранкулак е най-северното българско селище на Черно море в близост до границата с Румъния. Селото предлага културен, еко и морски туризъм. Намира се на около 18 км северно от Шабла и на 107 км от Варна, откъдето целогодишно има автобус.

На югоизток от селището, в непосредствена близост до главен международен път Е87, се намира Дуранкулашкото езеро – привлекателно място за любителите на риболова. То е сред най-значимите и добре запазени крайбрежни влажни зони в България. Езерото е разположено на основния път на миграция на прелетните птици Via Pontica и е обявено за защитена местност с международно значение за опазването на повече от 260 вида редки и застрашени от изчезване растения и животни. Езерото е заобиколено от земеделски земи, а пясъчни дюни и плажна ивица го отделят от морето на изток.

В езерото се издигат два острова – Голям и Малък. Големият остров е археологически обект, съдържащ сведения за човешко присъствие от късния неолит (втората половина на VІ-то хил. пр.Хр.), селище от късната каменно-медна, късната бронзова и началото на ранножелязната епоха. Обектът е известен сред специалистите като "Българската Троя", но е с 2000 години по-стар. Това е едно от древните селища, в които някога се зародила първата човешка цивилизация в Европа. Днес на територията му е изграден "праисторически музей на открито", в който може да бъдат видяни енеолитна селищна могила от 4600-4200 г.пр.н.е. и единственото в Европа пещерно светилище на богинята Кибела. Обектът не е особено добре поддържан и може да бъде оценен единствено от специалисти в областта. Находки от Големия остров се съхраняват в историческия музей в Добрич и в музейната сбирка в селото.

Културният и еко-туризъм може да бъде съчетан с почивка на морето. В непосредствена близост до Езерото се намира къмпинг „Космос” с прекрасен изглед към морето и малко рибарско пристанище. Важно е да се знае, че във връзка с опазване на чистотата на крайбрежието и в изпълнение на разпоредбите на Наредба № 1 на общинския съвет, в община Шабла къмпингуването е забранено извън определените за това места. Край къмпинга се намира нос Карталбурун (от турски: „орлов нос”). В местността се срещат корморани и ограничен брой орли. На север и юг от нос Карталбурун се разпростират две плажни ивици – Северна до нос Сиврибурун на границата с Румъния и Южна ивица до Крапец. Северният плаж е с дължина 2.5 км и е известен с названието „Ана Мария”, на името на заседнал тук кораб през 1969 г. Южният плаж, зад който е разположено Дуранкулашкото езеро, е с дължина 7 км.

Споделете с ваши приятели в социалните мрежи: